Mit jelent a 'Cukor-okozta-öregedés' (glikáció)?
Mivel létfontosságú molekulákat, szerkezeti elemeket, enzimeket és hormonokat károsít, ezért a túlzott glikáció komoly egészségügyi problémák forrása.
Az öregedés káros molekulái: a glikációs végtermékek (AGE-k)
A cukrok és fehérjék reakciója eredményeképpen káros anyagok, glikációs végtermékek (Advanced Glycation End-products, AGE-k) keletkeznek, amik hozzájárulnak a testi funkciók romlásához és az öregedés látható jeleinek megjelenéséhez. Ez leginkább a bőrön látható, ahol a kollagén és elasztin fehérjék károsodása miatt a bőr megereszkedik, rugalmasságának csökken és a ráncok alakulnak ki. E folyamatok megértése kulcsfontosságú az öregedési jelek megelőzésében és kezelésében.
Szervezetünk rozsdásodása
Az AGE-k felhalmozódása nemcsak látható öregedési jeleket okozhat, hanem belső szerveink működését is károsíthatja. A szerveinket érintő hatás leginkább ahhoz hasonlatos, mint amikor egy gép rozsdásodni kezd, és először csak a teljesítménye csökken, idővel azonban jelentős működési problémák adódnak. Ennek a "biológiai rozsdásodásnak" megakadályozása érdekében az A.G.E. Neutralizer+ innovatív összetevőket tartalmaz, amelyek segíthetnek helyreállítani a sejtek egészségét és támogathatják szervezetünk általános működését.
Hogyan tudjuk csökkenteni a glikáció káros folyamatát?
Mivel a már kialakult AGE-k eltávolítása nem megoldható, a glikációval szembeni harcban a megelőzés válik a legkritikusabb lépéssé. A szervezetünkben képződő AGE-k mennyiségét többféle stratégiával is csökkenthetjük:
- A bevitt cukormennyiség csökkentése
- Egészséges vércukorszint fenntartása
- Életmódbeli változtatások (rendszeres testmozgás, egészséges testsúly)
- Elegendő folyadékbevitel
- Glikáció elleni speciális táplálékkiegészítők fogyasztása
A kívülről bevitt AGE-k és csökkentésük
A szervezetünkbe kívülről is viszünk be glikációs végtermékeket (AGE-ket). Ezek legfontosabb forrásai:
- magas hőmérsékleten történő élelmiszer-feldolgozás (sütés és pirítás)
- a feldolgozott élelmiszerek
- valamint a dohányfüst